perjantai 21. marraskuuta 2008

Sokkelit valmiit

Asuinrakennuksen sokkelin materiaaliksi valitsin EPS-valuharkon, leveys 300 mm, pitkälti talven tulon takia. Se on nopea pystyttää eikä pikkupakkanen tee haittaa valussakaan. Se on selkeästi kalliimpi näin itse tehtäessä, mutta siinä säästä aikalailla itseään - harkon nostelut jäävät pois. Harkon korkeus on 250 mm, joten neljällä kerroksella päästään metrin sokkelikorkeuteen. Vaakasaumoihin laitoin 2 x 10 mm:n harjateräkset alinta lukuunottamatta ja viimeiseksi vielä 8 mm:n U-hakaset noin 500 mm:n jaolla. 56 metriä pitkän ja 16 kulmaa sisältävän sokkelin kasaamiseen kului yhteensä aikaa noin 12 tuntia. Mitoitin sokkelin siten, että hirsi tulee 25 mm yli sokkelin pinnasta, koska harkojen mittajako on 5 cm. Näin harkkojen kasaus oli helpompaa. Poikamme Akseli on innokas rakentaja ja hän olikin katsomassa, kun sokkelia kasattiin.
Autokatos/varaston sokkelit tein kevytsoraharkoista isäni tehdessä muurauslaastin. Akseli oli tässäkin innokas apuri ja täytteli pystysaumoja yhdessä isäni kanssa. Taloon tulee muutamia kantavia 190x190 pilareita, joita varten tehtiin pilariharkoista pohja valmiiksi (toivottavasti mittaukset ovat kohdallaan). Myös takan perusta tuodaan "ylös" alhaalta asti harkoilla.


Ak/var sekä osa pihamaasta täytettiin viikko sitten lauantaina (15.11.) Koivusen Joukon olessa kaivinkoneen puikoissa ja Hopian Vesan ajaessa soraa ja hiekkaa tontille. Soraa ja hiekkaa menee aikalailla, koska haluamme nostaa pihan tasoa hieman ylemmäs kuin mitä se oli luonnonvaraisena - emme halua jäädä kuoppaan. En halua tontille yhtään savea/multaa ennenkuin talo on ulkoapäin valmis. Osa kuoritusta maa-aineksesta levitetään takapihalle, mutta se kaipaa päälle vielä parempaa ainesta nurmikon kasvualustaksi. Sisääntulopihalle ja autokatokseen ajettiin kantavaksi kerrokseksi 0-32 kalliomursketta ja se oli helppo tiivistää, kun kelikin oli mukavan kostea - pölyämistä ei tarvinnut pelätä. Takapihalle kaivettiin uoma pihan salaojistusta varten, koska pihalle kulkeutuu pintavesiä metsästä. Myös naapurit aikovat tehdä saman ja ne tullaankin johtamaan samaa putkeen, joka sitten päätetään puiston puolelle tehtävään imeytyskuoppaan. Salaojasorana on käytetty 8-16 mm:n mursketta - ehkä liiankin hyvää tavaraa tähän, mutta toimii. Muskeen päälle laitan harson estämään hienoaineksen pääsyn salaojiin.
Maanantaina, 17.11., sääennuste näytti pakkaskelien alkavan loppuviikosta ja muurattavana oli vielä terassien ulkopiirit. Ei muuta kuin päätös, että tiistaina pidetäänkin lomapäivä ja muurataan nekin kuntoon. Kun vielä olin sopinut sokkelin valun samalle päivälle, niin siinä olikin tinkiä yhdelle päivälle. Urakka aloitettiin aamu kahdeksan jälkeen valoisan alkaessa ja päätettiin illalla valoisuuden loppuessa ja sateen jälleen alkaessa. Satanut ei ollutkaan koko päivänä.
Keskiviikona isäukko kävi tekemässä viisteet sokkelin ja anturan rajaan. Illalla alkoikin sitten pakastaa ja pakkasta on jatkunutkin sitten siitä alkaen.
Eilen, 22.11., laitettiin bitumikaista anturan ja sokkelin viisteeseen sekä patolevy sokkelin maan alle jäävän osaan. Lisäksi terassien ulkoreunoihin laitettiin routalevyt odottamaan täyttöä.
Lämmitysjärjestelmää on pohdittu ankarasti - poistoilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu vai maalämpöpumppu? Loppujen lopuksi vaimo sitten sanoi, kun hintaeroa ilma-vesi ja maalämmön välillä ei ollut kuin viisitonnia, että maalämpö! Maalämpö on ollut omissa ajatuksissa myös se ensisijainen vaihtoehto koko ajan, mutta ne kustannukset vaan ovat pohdituttaneet. Molempia muitakin tuttavapiirissä on eikä heillä niistäkään ole moitittavaa, mutta ehkä sittenkin maalämpö on se, joka meille tulee.
No, suojaputket ovat nyt paikoillaan ja pumppukin on melkein valittu - 99 %:n varmuudella se on Lämpöässä, koska siinä on itsessään riittävän iso vesivaraaja.
Nyt odotellaan ensiviikon loppua, että päästään täyttämään talon pohja ja loppuosa pihasta. Sitten suojapressut päälle ja odotetaan maaliskuun alkua, jolloin hiristoimituksen pitäisi saapua. Viikolla 49 pitäisi saapua Pölkyltä ak/varaston runkotavara ja sitä onkin sitten tarkoitus naputella hiljalleen pystyyn maaliskuuta odotellessa. Mielenkiintoista oli, että sain Pölkyltä puutavaran halvemmalla kuin paikallisesta puutavaraliikkeestä.