maanantai 7. syyskuuta 2009

Ulkopuoli lähes valmis

Talon ulkoasu alkaa olla kohtapuoliin valmis. Enää puuttuvat parin räystään aluslaudat ja sokkelin pinnoitus. ainakin sokkelin tasoituskerros olisi tarkoitus vielä tehdä syksyn aikana. Aika paljon ulkonäkö muuttuu kun ikkunan pielet ja nurkan saa kuntoon - ja ainakin omasta mielestä ihan hyvän näköinen siitä tulee.Talossa pidettiin ensimmäinen myyjän esittely pari viikkoa sitten. Silloin ei vielä ollut edes alakerran väliseiniä paikoillaan - nyt jo lähes kaikki. Yläkerran lattiaan oli saatu juuri edellispäivänä lämmitysputket laitettua lämmönluovutuslevyjen uriin.


On aika hyvä systeemi tuo Uponorin lämmönluovutuslevy - levyt nitojalla harvalaudoitukseen kiinni ja putki "poljetaan" jalalla uraan. Nopea ja yksinkertainen tapa tehdä lämmin lattia. Kaikkihan tosin kehuvat omaansa "maailman parhaaksi" ja toisen on jotain muuta, mutta tiedä niistä sitten - varmaan kaikki toimivat ihan hyvin.

Levyjen päälle tulevien levyjen ruuvauksessa tosin tulee olla tarkkana ettei tee reikää lämpöputkeen. WC/PH:een laitoin tuplakipsin, josta tulee vähemmän "elävä" kuin lastulevystä. Lattiakaivon kohta tehdään isolla reiällä, jotta saadaan kallistus tehtyä helpommin.


Yläkerran tilat hahmottuvat nyt selkeästi, kun väliseinät ovat paikoillaan. Muutamia pieniä muutoksia olemme tehneet alkuperäisiin suunnitelmiin - muutama ylimääräinen kulma on poistettu ja ovien sijaintia hieman muutettu. Seiniin laitetaan hirsipaneelia kiintokalusteiden taustoja lukuunottamatta.


Tekninen tila alkaa olla jo täynnä vaikka sähkökeskus vielä puuttuukin, mutta kyllä sekin sinne vielä mahtuu. Putkimies sai tehtyä hirveän näköisestä putkihässäkästä siistin kokonaisuuden, jota kyllä kelpaa esitellä. Maalämpöpumpun siirto onnistui isän ja appiukon avustuksella yllättävän helpposti vaikka painoa olikin 395 kg. Paikallisesta rakennuskonevuokraamosta löytyi sopivat apuvälineet siirtoon, joten turhaan tuli sitäkin pohdittua muutamia öitä. Vesipostin suojaputki tuotti meille hankaluuksia vesijohdon laiton yhteydessä, sillä sen viimeinen kurvi ennen valusta ulostuloa oli tullut liian jyrkäksi eikä johto suostunut menemään läpi. Meidän piti keksiä uusi reitti ja se kulkee nyt sitten eteisen katossa. Eli mahdollinen vuoto huomataan heti eteisessä, jos sellainen sattuisi tulemaan.
Sisäpaneeleita on nyt laitettu olohuoneen yläosaan ja seuraavaksi onkin tarkoitus keskittyä niihin. Muutama kipsilevy tosin on välissä odottamassa, mutta tavoitteena on, että ennen kuin leipätyö taas alkaa väliseinät olisivat ummessa. Saas nähdä kuinka onnistuu!