sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Kesää odotellessa

Toukokuu on lopuillaan ja vuorotteluvapaani lähestyy puoliväliä. Paljon on tehty, mutta paljon on vielä tekemättä.

Lattia valettiin maanantaina 11.5. valusään ollessa juuri sopivasti pilvinen. Aurinko ei suoraan pääse paistamaan sisälle, mutta terasseille se paistaa ja kuivuminen olisi ollut liian nopeaa aurinkoisella säällä. Nyt lattiasta tuli siisti ja tasainen. Annan lattian kuivua vielä ensi viikon ja sitten hion sementtiliiman pois, jolloin kuivuminen hieman nopeutuu. Myös liipin jäljet lähtevät tällöin pois.
Valun paksuudeksi tuli keskimäärin 10 cm, joka on varsin hyvä paksuus Uponorin vesikiertoiselle lattialämmitykselle. Terassien lattiat valettiin ulospäin viettäviksi siten, että sisäkulma on pari senttiä ulkoreunaa korkeammalla. Näin mahdollinen vesi ei valu seinän vierustalle.

Ohessa Uponorin muovinen jakotukki.

Hirsiseinät on nyt kierretty ulkopuolelta kahteen kertaan Vinhan peittävällä puunsuojalla. Vaimo sai tänään toisen kierroksen valmiiksi. Sävyksi vaitsimme "Poron", joka on sellainen harmaanlainen. siihen kun tulee valkoiset nurkkalaudat ja musta katto sekä tumma sokkeli niin kokonaisuus on mielestämme hyvä.
Bendersin kattotiilet nostettiin torstaina 14.5. nosturin avulla katolle. Nostossa oli lisäkseni kaksi muuta kaveria eikä nostoon mennyt kuin puolitoista tuntia. Olimme varautuneet tuplasti pidempään aikaan. Tiilimallina meillä on 2-kouruinen musta Palema. Otin Bendersiltä lisäksi lumiesteet, tikkaat ja kattosillan. Räystän reunalle laitan myös lintuesteen, jotta linnut eivät pääse tekemään pesiään tiilten alle. Kuistin kattoa laittaessani löysin jo ensimmäiset pesän ainekset vaikka ladonta ei ollut keskeytyksissä montakaan päivää. Kuistin tiilet kannoin itse ylös. Se oli ihan kiva jumppa.

Viime viikon maanantaina latosin ensimmäisen sisäjiirin ja oli sen aloituspellin laittaminen taas aikamoista sovittelua, mutta löysi se lopulta asentonsa ja homma pääsi jatkumaan. Hidasta jiirin tekeminen kuitenkin on, kun pomppii ylös-alas tikkaita. Leikkauksen suoritan nyt suosiolla alhaalla. Muutaman tiilen leikkasin suoraan paikallaan, mutta pölyä tulee niin paljon, että katon pinta tulee liukkaaksi ja päätin luopua paikallaan leikkauksesta.
Nyt (25.5.) olen jo takalappeella ja viimeinen pikkulyhtykin on tehty. Edessä on vielä olohuoneen katon jiirit sekä harjatiilet pää- ja olohuoneen harjalle. Piikulyhdyt tein reunapeltejä myöten valmiiksi, jotta ei tarvitse enää kiivetä niiden "kimppuun". Vasemmalla "pikkilyhdyn" jiiri.
Viime viikolla otimme perheen kanssa pienen irtioton arjen aherruksesta ja vietimme muutaman päivän Kasnäsin kylpylässä. Paikka on tosi mukava ja mieluisa lapsille. Tällainen pieni preikki tekee hyvää, kun ollaan normaali rutiineja pyöritetty raksan ohella läpi pitkän talven.
Tiilien alin ja ylin rivi, päätyreunat sekä jiirin reunimmaiset tiilet naulataan kiinni ruoteisiin ruostumattomilla kampanauloilla. Harjatiilet kiinnitetään ruuveilla. Kiinitystarvikkeet tulivat katetoimittajalta. Vasemmalla harjatiili naulattuna.
Pyrin laittamaan kaikki mahdolliset katolle tulevat systeemit paikalleen tiilien ladonnan lomassa. No, savuhormi nyt jää myöhemmäksi ja varmaan IV-läpiviennit. Eipä tarvii sitten myöhemmin enää turhaan kävellä tiilien päällä. Kattotiilet olisi tarkoitus saada paikoilleen ennen viikonloppua.